Turizm Sektörüne Yatırım

Turizm sektörü özellikle ülkemizde, bir yerden diğer yere gezme, dinlenme ya da eğlenme amacı ile giden insanların, ulaşma, konaklama, yeme içme, gidilen yerlere dair rehberlik etme ve gezinin sağlanabilmesi için yapılan tüm faaliyetleri içeren bir sektördür.

Ülkemiz yıl içerisinde dört mevsimin yaşandığı, Asya, Avrupa, Afrika ve orta doğu ülkelerini tam noktasında bulunması, aynı anda 4 mevsimin yaşanabilmesi, her yerinde ayrı ayrı bir medeniyete ev sahipliği yapmış olması, sahillerimiz, yaylalarımız, köylerimiz, yemeklerimiz, tarihini koruyan yapılarımız ile ülkemiz turizm sektörü için bir cennettir.

Turizm sektörüne yatırım yapmak istiyorum diyen yerli ve yabancı tüm kişilere devlet yatırım teşvikleri sağlamaktadır. Günümüzde ise yatırım yapmak isteyen yatırımcıların en gözde sektörü haline gelmiştir.

Kültür ve turizm bakanlığı tarafından turizm sektörüne yatırım yapmak isteyenler için, tarihimizin ve kültürel değerlerimizin olduğu bölgeler tespit edilmiş ve açıklanmıştır. Bu bölgelere özellikle yatırım yapmanın amacı tarihimizi ve değerlerimizi kullanarak korumak olup bu sayede turizm sektöründeki büyümeyi planlı bir şekilde organize etmektir.

Turizm Merkezleri Ne Demektir?

Kültür ve turizm bakanlığının belirlenerek ilan edildiği yerlerdir.  Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tüm sınırlar belirlenmiş ve turizme katkıda bulunacağı düşünülen yerler ilan edilmiştir. 

Türkiye’de Turizm Merkezleri Nerelerdir?

Ülkemizde 2023 yılına kadar geçerli olan sürede bakanlık tarafından ilan edilen turizm bölgeleri aşağıdaki gibidir;

Frigya kültür ve termal turizm bölgesi Afyonkarahisar, Kütahya, Eskişehir, Ankara ve Uşak illerini kapsamakta. Turizmin gelişimini sağlamak temel stratejisidir.

Troya kültür ve termal turizmi içerisinde Balıkesir ve Çanakkale illerini sınır almıştır. Temel amaçları sağlık, kıyı ve kültür turizminin gelişimini sağlamaktır.

Aphrodisia kültür ve termal turizm gelişim bölgesi içerisinde Aydın ve Denizli illeri bulunmakta. Temel amacı kıyı bölgelerindeki kültür ve termal turizm gelişimini sağlamaktır.

Söğüt kültür turizmi gelişim bölgesi içerisinde yer alan illerimiz; Bursa ve Bilecik olarak belirlenmiştir. Temel amacı, kültür turizmi gelişimini sağlamasıdır.

Kapadokya kültür turizmi gelişim bölgesi içerisinde belirlenen iller arasında Aksaray, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir yer almaktadır. Temel amacı kültür turizminin gelişmesini sağlamasıdır.

Göller bölgesi kültür turizmi gelişim bölgesi içerisinde Konya, afyon, Isparta, Burdur illeri sınır olarak belirlenmiştir. Temel amacı doğa ve ekolojik turizminin gelişimine katkı sağlamasıdır.

Hitit kültür turizmi gelişim bölgesinde Yozgat ve Çorum illeri sınırlar içerisine dahil edilmiştir. Amacı kültür turizmi gelişimini sağlamasıdır.

Urartu bölgesi kültür turizmi gelişim bölgesi olarak Van ve Bitlis illeri sınır olarak belirlenmiştir. Temel amaçları bu bölgede var olan kültür, kış ve doğa turizminin gelişimini hedeflemektir.

GAP kültür turizmi gelişim bölgesi içerisinde Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illeri bulunmakta olup, kültür ve inanç turizminin gelişimini hedeflemektedir.

Bursa İli ve birçok ilçesi, Bandırma ve Erdek İlçeleri, Balıkesir İli Gönen,  Çanakkale İli Ezine İlçesini kapsamaktadır. Amacı sağlık, kültür ve kıyı turizmi gelişimi hedefler.

Kış Koridoru olarak turizm bölgesi Erzincan, Erzurum, Ağrı, Kars ve Ardahan İllerini kapsar. Amacı kış turizminin gelişimini sağlamaktır.

Turizm Yatırım Belgesi Nedir?

Turizm yatırım belgesi, turizm yatırımı yapmak isteyen işletmelere verilen bir belgedir. Özellikle de işletmelerin küçük olması ya da geliştirilebilir olması bu noktada en çok dikkate alınan kriterlerden biridir. Küçük işletmelerin turizm işletmeciliğinde gelişerek daha farklı ve iyi noktalara gelmesi amacıyla turizm yatırım belgesi almaları da gerekmektedir.

 

 

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.