Turizm Teşviki Nedir?
Turizm sektörünün ülkemizde düzenlenmesi, gelişmesi ve süreklilik kazanması belirlenen projeler içerisinde yer alarak birlik kazanması için Turizm Teşvik Kanunu hazırlanmıştır.
Turizm Teşvik Kanunu 1982 yılında kabul edilmiştir. Bu Kanunun amacı ise turizm sektörünü düzenleyip geliştirecek bir olguyu sunmasıdır. Turizm Teşvik Kanunu turizm sektöründe turizm bölgelerinin neler olduğuna, turizm alanlarının nasıl ayrılıştırıldığına tek tek yer vermektedir. Kanun içeriğinde turizm yatırımı yapan kişileri teşvik edilmesine yönelik hükümler yer almaktadır.
Yatırımlardan öncelikle yararlanmak için, yatırım bölgenizin mevzuatta belirtilen kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri arasında olması gerekmekte. Bakanlık tarafından belirtilen gelişim bölgelerinde; kıyılarımız, kültürümüz, termallerimiz, termal hizmetlerimiz, şifa kaynaklarımız olduğu alanları geliştirmek ve kalkındırmak amacı ile seçilmiştir.
Öncelikle turizm teşvik paketlerinin herhangi birinden faydalanabilmek için, turizm belgesine sahip olmak gerekmektedir. Turizm belgesinin amacı, turizm sektöründe faaliyet gösterdiğinizi belgeler. Bakanlık tarafından verilir.
Turizm belgesine sahip olabilmek için istenilen evraklar şu şekildedir:
- Dilekçe,
- Tesis tanıtım raporu,
- İşyeri açma ve çalışma ruhsatı,
- İmza beyannamesi,
2020 Yılı Turizm Teşvik Paketi Nelerdir?
- KOSGEB Kapsamında Sağlanan Teşvik ve Destekler Nelerdir?
Eğer turizm sektöründe işletmeci olmak istiyorum diyorsanız, KOSGEB turizm teşvikleri için Geleneksel Girişimcilik Desteği adı altında hibe vermekte.
KOSGEB ‘den Girişimci olarak çalıştırdığınız işçi sayısı ve yapmış olduğunuz prim ödemesi detaylarına göre göre Geleneksel Girişimcilik Desteği kapsamında 60.000 TL’ye kadar hibe alabilirsiniz. Turizm amaçlı, bakanlığın belirttiği bölgeler arasında yer alan, konaklama hizmeti sağlayan tüm girişimciler şartları sağlaması durumunda hibe alabilmekte.
KOSGEB’e başvuruda bulunmak için;
İlk önce KOSGEB’in sağladığı Girişimcilik Eğitimi almak gerekmekte. Eğitim SONRASINDA KOSGEB’e girişimci olarak üye olunmakta. Kobi olarak faaliyette bulunduğunuza dair beyanname ile bağlı bulunulan il müdürlüklerine başvuru yapılır. Belgelerin eksiksiz olması halinde onaylanma sürecine girecektir. Bu süreçte proje sunumunuz gerçekleşecek sonrasında proje onay bilgisi sizinle paylaşılacaktır. Onaylandığı anda hibe desteğinden direk faydalanabileceksiniz
Turizm Bakanlığı Tarafından Verilen Hibe Teşvikleri Nelerdir?
Orman fonu taksitlendirilir. Ormanlar içerisinde yer alıp, turizm faaliyetinde bulunanlar, bu faaliyetler ile ilgili giderlerinde üçüncü yıl sonunda, 5 yıl boyunca her yıla bir taksit olmak üzere toplamda 5 ayrı taksitte ödeyebilecekler.
Elektrik, Gaz ve Su Ücretleri için; Turizm belgesine sahip olan tüm işletmeler yasalarda belirtilen oranlarda elektrik, gaz ve su ücretlerinde indirime gidilir.
Haberleşme kolaylıkları sağlanmakta. Turizm belgesine sahip olan tüm işletmeler, haberleşme işlemlerinin tamamında önceliklidir.
Yabancı Personel çalıştırmak teşvik sebebi. Turizm belgesine sahip olan tüm işletmeler, yabancı uyruklu personel çalıştırdıklarında devletten teşvik alabilir.
Eximbank kredi imkânlarından yararlanabilirler. Eximbank’tan yurt içi ve dışında her türlü acentelik faaliyetlerinde bulunanlar, Yurt içi ya da yurt dışı yolcu taşıması sağlayan Özel hava yolu şirketleri, turizm işletmeciliğine sahibi olanlar kredi imkanından faydalanabilecektir.
KOBİ’ler Avrupa Yatırım Bankası Kaynaklı yatırım kredisi alabilmektedir. Kobi vasfına sahip sektörde bulunan firmalar bu krediden yararlanabilir.
Yabancı sermaye yatırımlarına teşvik sağlamaktadır.
Yurt dışında gerçekleşen turizm fuarı etkinliklerine katılım desteği sağlanmaktadır.
Genel olarak turizm yatırımcılığında insanların çok daha fazla avantajlardan yararlanması ve neticesinde de daha iyi teşviklerden yararlanması için de devlet tarafındaki imkanları takip etmesi gerekmektedir. Turizm faaliyetleri özellikle de son zamanlarda fazlasıyla artmış olup, kişilerin sürekli olarak bu alanda talep görmesiyle de geliştirilmeye açık bir alan haline de gelmiştir. Bu gibi alanlarda sürekli olarak istek ve yoğunluk da görülmektedir.
Bir Yorum Ekle